En kvinna med ett stetoskop

Vård- och omsorgsutbildning

Gillar du att hjälpa? Vill du bidra till att vardagen fungerar bättre för andra människor?

Vård- och omsorgsutbildningen vänder sig till dig som är intresserad och vill arbeta med människor och tycker om att varva teori och praktik. Det är en utbildning för dig som vill till exempel arbeta som undersköterska, stödassistent, vårdare, skötare eller personlig assistent.

Tänkbara arbetsområden efter utbildningen är bland annat arbete med äldre, personer med olika funktionsvariationer, psykisk ohälsa och akutsjukvård.

Vård- och omsorgsutbildningen är på gymnasial nivå och omfattar två nationella yrkespaket som bygger på varandra (yrkespaket vårdbiträde 850 p och yrkespaket undersköterska 1550 p).

Läs om medarbetare som berättar om sitt yrke som stödpedagog och stödassistent här

Läs om medarbetare som berättar om sitt yrke som undersköterska här

Praktik

I utbildningen ingår tre praktikperioder som inkluderar även kvällar, helger och röda dagar.

Validering

För dig som har betydande yrkeskunskaper eller annan längre erfarenheter inom vård och omsorg erbjuds validering. Vid frågor om validering kontakta Vägledningscentrum.

Vård och omsorgscollege

Vi är certifierade av Vård och omsorgscollege, vilket är ett samarbetet mellan skola och verksamheter inom vård- och omsorg. Det innebär att utbildningen är kvalitetssäkrad och när man har gått utbildningen får ett diplom tillsammans med betyget. Diplomet är efterfrågat hos arbetsgivare och kan leda till högre lön.

Läs mer om Vård och omsorgscollege

Förkunskaper

Grundskola eller motsvarande. Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande kunskaper.

Tidigare studier

Har du med dig betyg i utbildningens kurspaket sedan tidigare innebär det att studierna ibland inte blir på helfart. Exempelvis så startar utbildningen med Svenska 1 och Psykologi 1. Har du betyg i dessa ämnen sedan tidigare kommer du läsa mindre än helfart vilket kommer påverka CSN.

Har du frågor om detta så kontakta Vägledningscentrum.

CSN

Utbildningen är studiemedelsberättigad. Det är du själv som ansvarar för din ekonomi och ansökan till CSN.

Läs mer om CSN och studiemedel

Skola

Hermods

Läs mer om utbildningen till undersköterska på distans

Kostnader

Vuxenutbildningen är kostnadsfri men kostnader för kurslitteratur tillkommer (150–500 kr/kurs).

CSN

Utbildningen är studiemedelsberättigad. Det är du själv som ansvarar för din ekonomi och ansökan till CSN.

Läs mer om CSN och studiemedel

Vård- och omsorgsutbidlning i kombination med grundläggande svenska som andraspråk.

Kombinationsutbildningen mot vård och omsorg vänder sig till dig som är ny i det svenska språket och har ett intresse av att arbeta inom vård och omsorg. Utbildningen ger dig grundläggande kunskaper inom vård och omsorg och efter utbildningen har du goda möjligheter att studera vidare i yrkespaketet till vårdbiträde eller undersköterska.

Utbildningen är på heltid och du kommer att ingå i en studiegrupp som har platsbunden undervisning ca 2,5 dagar/vecka. Övrig tid är studietid med handledning från dina lärare eller lärande på arbetsplatsen, APL. Du kombinerar dina kurser i grundläggande svenska som andraspråk (SVA) delkurs 3 eller delkurs 4 med kurser inom vård och omsorg.

Alla elever genomgår en kartläggning där en individuell studieplan upprättas. Studietiden varierar beroende på vilken delkurs i SVA grund som du börjar på och din språkliga progression.

Utbildningen passar dig som:

  • arbetar inom vård och omsorg och vill läsa en kombinerad utbildning för att sedan fortsätta med yrkespaketet mot vårdbiträde eller undersköterska
  • vill studera på skolan med flera undervisningsdagar i veckan och i nära samarbete med lärare
  • är klar med delkurs 1 och delkurs 2 i svenska som andraspråk på grundläggande nivå och vill läsa till vårdbiträde eller undersköterska.

Studieort: Norrköping

Anordnare: Komvux i Norrköping

Utbildningstid: 40 veckor eller eventuellt längre

Utbildningstakt: Heltid

Antalet platser på utbildningen: 20

Kostnader: Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigad. Det är du själv som ansvarar för din ekonomi och ansökan till CSN. Kostnader för litteratur tillkommer. Om du är fast anställd i Norrköpings kommun så kan det finnas möjlighet att studera på betalt arbetstid. Prata med din chef.

Studiestartsstöd: Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbets­lösa kan få för att läsa på komvux eller folkhögskola. Läs mer om studiestartsstöd här.

Förutsättningar: För att ha förutsättningar att klara utbildningen behöver du ha en språknivå som motsvarar svenska som andraspråk (SVA) grundläggande del 2 och att du har förutsättningar att läsa gymnasiala yrkeskurser i kombination med SVA grundläggande del 3 eller SVA grundläggande del 4. Detta bedöms i ett individuellt samtal med en kartläggning och genom ett skriftligt prov innan du påbörjar utbildningen.

Kontaktuppgifter

Sofia Dahlström Yrkeslärare Komvux sofia.dahlstrom@norrkoping.se

Juliana Stawe Ämneslärare i svenska som andraspråk juliana.stawe@norrkoping.se

Annan utbildningsform

Du kan även välja att läsa Vård- och omsorgsutbildningen som lärlingsutbildning.

Läs mer om lärlingsutbildning

Ansök

Innan du ansöker är det bra att du bokar tid med en studie- och yrkesvägledare på Vägledningscentrum. Då får du hjälp med att göra din ansökan.