Restaurang och livsmedel
Vi erbjuder två inriktningar; kök och servering samt bageri och konditori. Vilken passar dig bäst?
Vårt Restaurang- och livsmedelsprogram ger dig alla förutsättningar att vara kreativ inom matlagningskonsten och ge människor nya gastronomiska upplevelser. Sällan har intresset för mat och dryck varit så stort som nu, så du utbildar dig till ett utvecklande, kreativt och roligt yrke i ett högt tempo där du får arbeta med service och möta många människor.
Som elev på Restaurang- och livsmedelsprogrammet har du många vägar att välja mellan efter examen. Möjligheterna att få jobb direkt är mycket goda i en framtidsbransch som bara växer – oavsett om du vill arbeta i Sverige eller göra karriär utomlands. Du blir också väl rustad för att bli egen företagare om det är din ambition.
Vid sidan av gymnasieutbildningarna erbjuder vi även vuxenutbildning på uppdrag av Komvux och Kostenheten.
Två inriktningar
Kök och servering
Vill du skapa nya maträtter som kock eller starta en egen restaurang med sikte på att få stjärnor i Guide Michelin? Här får du den kunskap och praktiska övning som du behöver för en spännande, kreativ och fartfylld karriär bland mat och dryck – det mest universella vi har i världen.
Efter utbildningen är dina möjligheter oändliga. Det kan vara att skapa nya maträtter som kock på någon av finkrogarna i Sverige, arbeta på en tjusig bar i New York eller starta en egen restaurang med din egen prägel. Eller varför inte hjälpa och inspirera människor att äta mer hälsosamt som matinformatör?
Under hela utbildningen får du varva teori med praktik på stadens restauranger och kök för att få erfarenhet från verkligheten och samtidigt en bra kontakt med branschen. Inför år 3 väljer du som går inriktningen Kök och servering fördjupning. Du kan välja mellan två olika yrkesutgångar, kök eller servering.
Hos oss finns möjlighet till lärlingsutbildning.
Yrkesexamen och högskolebehörighet
Utbildningen erbjuder både yrkesexamen och högskolebehörighet. Om du vill kan du välja bort högskolebehörigheten för att hinna fördjupa dig mer inom yrket. Det gör du i samråd med vår SYV.
Bageri och konditori
Inriktningen bageri och konditori är en utbildning för dig som vill baka bröd, bullar, kakor, tårtor och bakelser på ett traditionellt och modernt sätt som ständigt utvecklas.
I inriktningen får du lära dig olika sorters metoder, som till exempel:
- Kaffebröd (wienerbröd, kanelbullar, vetelängd)
- Matbröd (brytbröd, kavring, focaccia)
- Surdegsbak (bullar och bröd)
- Konditori metoder (tårtor, bakelser, moderna desserter)
- Choklad och konfektyr (praliner, marsipanfigurer)
Arbetsplatsförlagt lärande
Delar av utbildningen är APL, arbetsplatsförlagt lärande, då praktiserar du på en arbetsplats. Skolan samarbetar med ett antal företag i och runt Norrköping och tillsammans ger vi dig en bra grundutbildning och branschvana.
Efter utbildningen
Efter utbildningen kan du arbeta i bageri, konditori, på kafé eller som konditor i en finrestaurang. Bagare/konditor är ett bristyrke och du har stor möjlighet att få jobb efter utbildningen.
Yrkesexamen och högskolebehörighet
Utbildningen erbjuder både yrkesexamen och högskolebehörighet. Om du vill kan du välja bort högskolebehörigheten för att hinna fördjupa dig mer inom yrket. Det gör du i samråd med vår SYV.