En ung tjej med svart kockmössa.

Restaurang och livsmedel

Vi erbjuder två inriktningar; kök och servering samt bageri och konditori. Vilken passar dig bäst?

Vårt Restaurang- och livsmedelsprogram ger dig alla förutsättningar att vara kreativ inom matlagningskonsten och ge människor nya gastronomiska upplevelser. Sällan har intresset för mat och dryck varit så stort som nu, så du utbildar dig för ett utvecklande, kreativt och roligt yrke i ett högt tempo där du får arbeta med service och möta många människor.

Som elev på Restaurang- och livsmedelsprogrammet har du många vägar att välja mellan efter examen. Möjligheterna att få jobb direkt är mycket goda i en framtidsbransch som bara växer – oavsett om du vill arbeta i Sverige eller göra karriär utomlands. Du blir också väl rustad för att bli egen företagare om det är din ambition. Vill du gå vidare till högskolestudier efter dina tre år hos oss så erbjuder vi givetvis den möjligheten.

Vid sidan av gymnasieutbildningarna erbjuder vi även vuxenutbildning på uppdrag av Komvux och Kostenheten.

Två inriktningar

Kök och servering

Vill du skapa nya maträtter som kock eller starta en egen restaurang med sikte på att få stjärnor i Guide Michelin? Här får du den kunskap och praktiska övning som du behöver för en spännande, kreativ och fartfylld karriär bland mat och dryck – det mest universella vi har i världen.

Efter utbildningen är dina möjligheter oändliga. Det kan vara att skapa nya maträtter som kock på någon av finkrogarna i Sverige, arbeta på en tjusig bar i New York eller starta en egen restaurang med din egen prägel. Eller varför inte hjälpa och inspirera människor att äta mer hälsosamt som matinformatör?

Inriktningen ger dig en stabil plattform inför ditt kommande yrkesliv. Du får arbeta intensivt med matlagning under ledning av professionella lärare med lång erfarenhet från branschen. I våra toppmoderna lokaler, belägna mitt i lunchkvarteren i city, har vi tre fullutrustade kök och två olika matsalar där din mat serveras till både lunchgäster och skolkamrater.

Under hela utbildningen får du varva teori med praktik på stadens restauranger och kök för att få erfarenhet från verkligheten och samtidigt en bra kontakt med branschen. Inför år 3 väljer du som går inriktningen Kök och servering fördjupning. Du kan välja mellan två olika yrkesutgångar, kök eller servering.

Antalet platser inom inriktningen och yrkesutgången är begränsade.

Här hittar du information om vilka kurser du läser under din studietid. Totalt läser du 2500 poäng, fördelat på tre år.

Kurs

Poäng

Engelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott o hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a

50

Svenska 1/SvA 1

100

Svenska 2/SvA 2*

100*

Svenska 3/SvA 3*

100*

Engelska 6*

100*

Hygien

100

Livsmedels- & näringskunskap 1

100

Branschkunskap

100

Service och bemötande 1

100

Matlagning 1

100

Servering 1

100

Mat och dryck i kombination

100

Matlagning 2

200

Service och bemötande 2

100

Specialkoster

100

Matlagning 3

200

Matlagning 4

200

Matlagning specialisering (kan väljas bort om eleven läser
behörighetsgivande kurs)

100

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

*För högskolebehörighet kan Svenska 2/SVA 2 och Svenska 3/SV A 3 läsas på
Individuella valet samt Engelska 6 som utökad kurs.

Här hittar du information om vilka kurser du läser under din studietid. Totalt läser du 2500 poäng, fördelat på tre år.

Kurs

Poäng

Engelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott o hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a

50

Svenska 1/SvA 1

100

Svenska 2/SvA 2*

100*

Svenska 3/SvA 3*

100*

Engelska 6*

100*

Hygien

100

Livsmedels- & näringskunskap 1

100

Branschkunskap

100

Service och bemötande 1

100

Matlagning 1

100

Servering 1

100

Mat och dryck i kombination

100

Matlagning 2

200

Service och bemötande 2

100

Drycker och ansvarsfull alkoholservering

100

Drycker (kan väljas bort om eleven läser behörighetsgivande kurs)

100

Servering 2

200

Barteknik

100

Matsalshantverk

100

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

*För högskolebehörighet kan Svenska 2/SVA 2 och Svenska 3/SV A 3 läsas på
Individuella valet samt Engelska 6 som utökad kurs.

Bageri och konditori

Inriktningen bageri och konditori är en utbildning för dig som vill baka bröd, bullar, kakor, tårtor och bakelser på ett traditionellt och modernt sätt som ständigt utvecklas.

I inriktningen får du lära dig olika sorters metoder, som till exempel:

  • Kaffebröd (wienerbröd, kanelbullar, vetelängd)
  • Matbröd (brytbröd, kavring, focaccia)
  • Surdegsbak (bullar och bröd)
  • Konditori metoder (tårtor, bakelser, moderna desserter)
  • Choklad och konfektyr (praliner, marsipanfigurer)

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av utbildningen är APL, arbetsplats­förlagt lärande, då praktiserar du på en arbetsplats. Skolan samarbetar med ett antal företag i och runt Norrköping och tillsammans ger vi dig en bra grundutbildning och branschvana.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du arbeta i bageri, konditori, på kafé eller som konditor i en finrestaurang. Bagare/konditor är ett bristyrke och du har stor möjlighet att få jobb efter utbildningen.

Antalet platser inom yrkesutgången är begränsade.

Här hittar du information om vilka kurser du läser under din studietid. Totalt läser du 2500 poäng, fördelat på tre år.

Kurs

Poäng

Engelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott o hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a

50

Svenska 1/SvA 1

100

Svenska 2/SvA 2*

100*

Svenska 3/SvA 3*

100*

Engelska 6*

100*

Hygien

100

Livsmedels- & näringskunskap 1

100

Branschkunskap

100

Service och bemötande 1

100

Bageri 1

100

Konditori 1

100

Choklad och konfektyr

100

Bageri 2

200

Bageri 3

100

Konditori 2

200

Konditori 3

100

Bageri 4

100

Bageri specialisering (kan väljas bort om eleven läser behörighetsgivande kurs)

100

Konditori 4

100

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

*För högskolebehörighet kan Svenska 2/SVA 2 och Svenska 3/SV A 3 läsas på
Individuella valet samt Engelska 6 som utökad kurs.

Kontakt

Möt elever på Restaurang och livsmedelsprogrammet